Pada hari pertama peserta khursus diberi taklimat tentang :
1. Cendawan sebagai Komoditi Berpotensi
a. Sejarah
b. Potensi cendawan
c. Nilai Perubatan
d. Produk produk berasaskan cendawan
- minuman
- makanan kesihatan
- kosmetik dan perapi diri
- makanan ringan (kerepek, keropok, forzen tampura)
- makanan segera (sup dan sos)
- nilai tambah (inti pastri, serunding)
- makanan dalam tin
2. Kaedah Menanam Cendawan
a. Jenis cendawan
b. Bangsal atau rumah cendawan
c. Rak
d. Peralatan diperlukan untuk penyediaan benih
e. Bahan mentah
Peserta dibawa ketempat penyediaan benih cendawan untuk melakukan latihan amali.
a. Penyediaan media
b. Memasukkan kedalam plastik (manual)
c. Memasukkan kedalam beg plastik (menggunakan mesin)
d. Menutup
e. Mengukus
Peserta dibawa melawat ke bangsal cendawan di pusat latihan pertanian.